Nieuws

De / e / Google-vrije, pro-privacy Android-kloon is nu beschikbaar.

Gaël Duval, de maker van de populaire vroege Linux-distributie Mandrake Linux, wilde een smartphone, die open source was, een breed scala aan populaire software zou draaien en je privacy zou beschermen. Zijn antwoord was het op Android gebaseerde / e / besturingssysteem en smartphones. Hoewel het nog in bèta is, zijn zowel de code als de gereviseerde Samsung-telefoons waarop het wordt uitgevoerd nu beschikbaar.

U kunt / e / downloaden en installeren op 85 verschillende smartphonemodellen. Dit omvat telefoons van Google, HTC, Motorola, OnePlus, Samsung en Xiaomi. Het is op dit moment niet beschikbaar bij een OEM of provider van een telefoon. Duval zei echter dat hij in gesprek is met Huawei, Samsung en verschillende wereldwijde telecombedrijven.

U kunt vandaag ook een / e / phone kopen als u zich in de EU bevindt. Dit zijn refurbished Samsung S7, S7 +, S9 en S9 + smartphones. Hun prijzen variëren van 249 tot 479 euro. Deze zullen binnenkort verkrijgbaar zijn in Australië en Nieuw-Zeeland. Duval is ook in gesprek om deze ontgrendelde telefoons naar de VS en Canada te brengen. Hij is ook actief op zoek naar partners in Brazilië, China en Rusland.

Hoewel het nu op de markt beschikbaar is, benadrukte Duval dat dit nog steeds een bètabesturingssysteem is. Dat gezegd hebbende, deze telefoons werken vandaag. Hij hoopt versie 1.0 uit te brengen op het Mobile World Congress in Barcelona in februari 2020.

Ik heb al te veel mislukte pogingen gezien om te concurreren met Android en iOS. Maar ik ben onder de indruk van de privacy-first-benadering van Duval, die voortbouwt op het bestaande succesvolle Android-platform. In plaats van te proberen het te vervangen, maakt hij er het beste van. Ik denk dat privacy meer een punt van zorg is voor gebruikers en hardwareleveranciers die op zoek zijn naar Google-vrije besturingssystemen, dat / e / succesvol kan zijn waar zoveel anderen hebben gefaald.

Nieuws Telecom

“Waarom 'Ik heb niets te verbergen' echt niet meer kan.”

“Waarom 'Ik heb niets te verbergen' echt niet meer kan.” “Waarom 'Ik heb niets te verbergen' echt niet meer kan.”

Een aantal jaren geleden was dit de titel van een artikel van mij op een andere website. Helaas wordt deze term nog steeds gebezigd en is het dus hoog tijd voor een herinnering, want je hebt altijd wat te verbergen, en meer dan je denkt.

Waarom is privacy belangrijk?

Heel veel instanties met kennis van privacyzaken geven een hele duidelijk uitleg over het belang van je privacy. Samenvattend kun je zeggen: Privacy gaat erover dat jij de regie houdt. Zodat je vrij kunt zijn in wie je bent en wat je doet.

Ik licht hieronder een aantal quotes uit die afkomstig zijn van eerder genoemde instanties.

Privacy is een grondrecht. En een voorwaarde om vrij te zijn in wie je bent en wat je doet.Privacy gaat erover dat mensen regie houden over hun gegevens. En dat bijvoorbeeld één foto waar iemand als dronken tiener op staat, niet zijn of haar toekomst bepaalt.Het gaat erom dat we niet continu gevolgd worden, dat onze medische gegevens veilig zijn, dat we iets kunnen doen tegen een automatisch genomen besluit over ons.Het gaat over zeggenschap over onze eigen persoonsgegevens.

Quote via AP

In het denken over privacy is de vraag niet zozeer of we iets te verbergen hebben, als wel of we iets te beschermen hebben. En daarop luidt het antwoord voor iedereen: ja. Dit besef heeft gevolgen voor ons persoonlijk leven, maar ook voor ons politieke denken.

Quote via Bits of Freedom

Privacy helpt ons ook bij het beheren van informatiegrenzen. We moeten niet vergeten dat bepaalde informatie als “dat gaat u helemaal niets aan” moet worden beschouwd.

Quote via de Piratenpartij

Je hebt altijd iets te verbergen

“Ik heb niks te verbergen.” “Waar maak je je druk om? Er is niets aan de hand.”

Ik hoor deze opmerkingen nog steeds anno 2021 en ze zetten bij mij kwaad bloed. Denk aan 1984 van George Orwell, een boek dat ons waarschuwt voor dictaturen en totalitaire systemen. Als je zegt dat je niks te verbergen hebt, bedenk dan telkens weer dat je een stukje van je privacy opgeeft. Net zo lang totdat schending van je privacy gemeengoed is en een totalitair systeem over ons regeert. Gehoorzamen zul je, want je hebt toch niks te verbergen.

Dat klinkt misschien heel vergezocht maar misschien is het ook wel een waarheid die niet zover meer van ons verwijderd is. Zie de Oeigoeren in China, de journalisten in Turkije. Inmiddels volgen veel Oost-Europese landen met het inperken van de democratie zoals Hongarije en Polen en voor je het weet wordt er in ons land gerommeld aan de democratische fundering. Onze vrijheid van meningsuiting, ons recht op privacy, onze vrijheid om te zijn wie we willen zijn.

Oh ja, als we dan toch bezig zijn, dan wil ik ook graag een kopie van je identiteitsbewijs. Daarmee kan ik dan identiteitsfraude plegen, en op jouw naam een nieuwe Galaxy S21 Ultra kopen, en voor mijn broer ook eentje. Wel de variant met 16 GB RAM en 512 GB opslag. Dat is dan 1429 euro keer twee, dat is dan 2.858 euro.

Data is goud

Grote techbedrijven als Google, Facebook en Apple verzamelen data van ons. Ze verdienen geld met onze persoonsgegevens, dat is hun verdienmodel. Daar is op zich niks mis mee zolang het maar transparant is welke gegevens verzamelen en wat ze met die gegevens doen. Niet elk bedrijf is daar even voorzichtig mee, denk aan het Cambridge Analytica-schandaal waar Facebook onder gebukt ging.

Risico's

Dankzij dit soort schandalen kregen andere bedrijven Facebookdata in handen zonder dat de betreffende Facebookgebruikers dat wisten. Autoriteit Persoonsgegevens benoemt een risico: “Mensen krijgen minder regie en verliezen zo stukje bij beetje hun zeggenschap en autonomie.”

“Hoe meer informatie over jou online te vinden is, hoe makkelijker het voor kwaadwillenden is om identiteitsfraude te plegen”, legt Bits Of Freedom uit. De Fraudehelpdesk liet een aantal weken geleden weten dat er in 2020 voor meer dan 41 miljoen euro schade bij hen werd gemeld. De meeste meldingen gingen over identiteitsfraude en dan met name via WhatsApp.

Wees je dus bewust van de risico's die je loopt als je ontzettend veel informatie op sociale media deelt, kopietjes van je paspoort afgeeft aan bedrijven die daar helemaal niet om mogen vragen, overal hetzelfde wachtwoord voor gebruikt en gebruik maakt van openbare wifi-netwerken. Je hebt namelijk heel veel te verbergen en zodra een crimineel de kans krijgt om bij je gegevens te komen, kan je wel eens de regie over je eigen leven kwijtraken. Dan ziet je leven er ineens heel anders uit.

Denk dus de volgende keer eens goed na voordat wilt zeggen dat je niks te verbergen hebt. Is het echt nodig om foto's van je kleinkinderen op Instagram te zetten? Is het echt nodig om iedereen op Facebook te laten weten dat je een week of twee op vakantie bent? Zou je nu wel je gegevens invullen in dat schrijfblok (vanwege corona-maatregelen) in dat café waar iedereen bij kan?

Bron: Androidworld

Nieuws De prijs van Privacy
Naar boven